Vi skulle bygga en innervägg

Det började med att vi skulle dela av vårt vardagsrum men en ny innervägg för att få ett nytt rum till vår yngsta dotter. På platsen där nya rummet skulle bli hade vi vår datorhörna. Hela vårt trådade hemnätverk fanns enbart i vardagsrummet. I övrigt hade vi enbart trådlöst nätverk i vårt hus.

Det uppstod ett problem

Datorhörnan skulle flyttas ner till nedre våning och placeras i det rummet som vår yngsta dotter hade innan flytten. Där nere fanns ingen nätverksinstallation alls (hon hade haft sin dator i datorhörnan i vardagsrummet på övre våning). Vårt inkommande internet befann sig precis intill där nya väggen skulle bli.

Det uppstod alltså ett problem vid flytten av datorhörnan till nedre våning. Hur ska vi få nätverk till nya datorhörnan? Trådlöst i all ära men det är inget bra alternativ om man vill kunna ha full nytta av de snabbare hastigheterna med fiber och få acceptabel hastighet mellan våra datorer. Det går mycket snabbare att använda nätverkskablar än att använda wifi. Dessutom är det större fördröjningar i trådlöst nätverk vilket gör att det funkar dåligt när barnen spelar datorspel via nätverket.

"Trådlöst nätverk är mest för de som fjantar runt med mobiler och surfplattor"

Så för mig var det självklart att köra trådat nätverk så mycket som möjligt. Dessutom är det så att ju fler det är som samsas på ett trådlöst nätverk desto långsammare blir det så det gynnar även det trådlösa nätverket om så mycket trafik som möjligt går via kablarna istället.

Detta gav också ett bra tillfälle att börja lösa problemet

Som sagt var vi skulle ju bygga en innervägg. Självklart förbereder man då för eventuella framtida kablar som kan komma att behövas i väggen. Enklast är ju om det finns fördragna rör inuti väggen som man kan dra sina kablar i. Det är bra om det går att dra fler än en kabel i varje rör så ju större rör desto bättre. Samtidigt så ska det vara någorlunda smidigt och på enkelt sätt kunna koppla rören till nätverksuttagen. Kollade lite på alternativen och bestämde att använda VP-rör med 20 mm ytterdiameter. Hittade smidiga 2 meters VP-rör på Biltema som jag införskaffade.

Två dubbla nätverksuttag på varje sida av nya väggen fick det bli. Sedan måste vi ju ha rör för att koppla vidare internet till resten av huset. Så det blev 6 stycken 20 mm VP-rör genom väggen och vidare upp på vinden så får vi lösa vart rören ska ta vägen därifrån senare tänkte jag.

Infällda nätverksuttag monterar man i apparatdosor som sitter i väggen så även lämpliga sådana införskaffades till den nya väggen. Så småningom blev rören och dosorna monterade och så här såg det ut innan väggen isolerades och täcktes av skivor:

Bild 1: Internet är tänkt att komma in längst ner till höger

Bild 2: Rören går sedan upp genom taket till vinden ovanför dörröppningen

I och med detta var det förberett att kunna dra ner nätverkskablar via rör genom väggen till apparatdosorna där nätverksuttagen skulle sitta. Men vart ska rören ta vägen sedan de kommit upp på vinden? Vi måste hitta en plats att ha husets nätverkscentral. Detta ska jag berätta om i del 2 i artikelserien om nätverksbygget.

Fortsättning:
Del 2: Hyllan