Läs även tidigare artikel i denna serie:
Del 1: Den nya innerväggen

Vi behövde en plats för nätverkscentralen

Vårt nya nätverk behövde en central plats där vi kunde placera router, nätverksswitch, patchpanel och annat som kan tänkas behövas i nätverkscentralen. Ett trådat nätverk brukar man bygga som en stjärna där alla kablar går till en gemensam cental plats. Denna plats är alltså bra att ha på ett ställe där man enkelt kan dra kablar till husets alla platser ifrån och gärna så centralt som möjligt i huset för att slippa dra så långa kablar. Dessutom vill man ju ha det hyfsat undanskymt så man slipper störa sig på alla nätverkskablar och utrustning så det får ju bli i någon av husets biytor.

Så jag gick runt i huset och funderade. Vinden är kanske ett tänkbart alternativ men det är inte smidigt att ta sig dit och dålig arbetsmiljö att koppla kablar i. Det är jättevarmt på sommaren och kallt på vintern eftersom den är oisolerad. På övre våning fanns inget bra ställe (inga biytor) och kändes synd att ta någon av de få garderoberna.

På nedre våning har vi förutom diverse garderober ett inbyggt garage och ett förråd. Garaget är svalt och skönt så det skulle kunna passa bra men samtidigt har vi så mycket grejer där så det blir svårt att komma åt om man behöver ändra i kopplingarna. Dessutom känns det vettigt att ta till vara på värmen från nätverksutrustningen så det bästa är att ha den i husets uppvärmda utrymmen. Bästa stället kom jag fram till var vårt förråd. Men där fanns heller inte mycket plats men så slog det mig helt plötsligt. Det finns ju plats ovanför vår frysbox!

Nätverkshyllan

Tänkte att antingen fäster man en hylla i väggen eller så köper man typ en förrsådshylla och sätter nedersta hyllan så pass högt upp att man kan få in frysboxen under. Jag valde det senare alternativet! Kontaktade hyllagret.se och frågade dem om min tanke gick att genomföra och de sa att det går bra om man köper till extra krysspinnar som stöd eftersom man inte har de nedersta hyllorna som stagar upp hyllan.

Kom fram till att 60 cm djup, en meter bred och två meter hög hylla blev perfekt. Så hyllan på bilden införskaffades.

Bild 1: Lagerhylla från Hyllagret.se med extra krysspinnar som stöd gjorde det möjligt att få in frysboxen under nätverkshyllan

Hyllan levererades med långtradare från Danmark så det var lite ståhej innan vi fick den avlastad eftersom den 24 meter långa långtradaren inte vågade köra in på vår lilla gata (svårt att vända antagligen). Den kom i byggsats så det var en hel del skruvande men till slut blev jag riktigt nöjd.

Bild 2: Hyllan och frysboxen på plats! Finns plats för ett litet rackskåp samt en serverdator på hyllplanet.

För att minska datorns vibrationer (sitter hårddiskar för lagring i den) så inköptes en 60 cm bred träningsmatta (typ ett tjockare liggunderlag) från Rusta och kapades till 1 meters längd. Den passade perfekt på hyllplanet!

Med nätverkshyllan på plats var nästa steg att fixa till ett rackskåp där nätverksswitch samt patchpaneler ska husera. Rackskåpet syns tillfälligt placerad på hyllan i Bild 2 men det ska fixas till lite först innan det kan användas. Detta berättar jag mera om i Del 3 i serien om nätverksbygget!